Dunai mesék

Dunai mesék

Az Ipoly mente első fesztiválja Szobon és a környező településeken

Péntektől vasárnapig tart az Ipolyfeszt

2019. június 18. - Dunai mesék, Ambrus Vilmos

standard_logo_image_danurb_1.pngA projekt a Duna Transznacionális Programból, az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatásával, az Európai Unió és a Magyar Állam társfinanszírozásával valósul meg. További információk: http://www.interreg-danube.eu/approved-projects/danurb, http://www.pestmegye.hu/2-uncategorised/3748-danurb.

Szob némileg különbözik a dunakanyari települések közül. Ez a kisváros nem a tájegység legfrekventáltabb részén fekszik, hanem kicsit túl azon, és, valljuk be, talán nem ezt e települést keresik fel a leggyakrabban a Dunakanyarba látogatók. Pedig Szobnak és különösen a környékének rendkívül érdekes látnivalói, kevésbé ismert nevezetességei vannak.

Már önmagában az izgalmassá teszi a várost, hogy három tájegység találkozásánál fekszik, ami a többi dunakanyari településről nem mondható el. Szobnál találkozik ugyanis a Börzsöny, az Ipoly mente és a Dunakanyar. Szob az a település, ami kerékpáros, vízi és gyalogos túrázók remek kiindulópontja lehet. Van kerékpárútja, sőt biciklivel innen nemcsak az említett tájak, hanem kompra szállva a Visegrádi-hegység és Esztergom, illetve Szlovákia felé is tovább lehet menni. A vízitúrázók, ha az Ipolyon ereszkednek lefelé, Szobnál érik el a Dunát. A túrázóknak pedig ott a Börzsöny, no meg az Ipoly túloldalán, a szlovák területen lévő Kovácspataki-hegyek felkeresése is megér egy misét.

20190502_111348_masolata.jpgVízitúrás pihenő az Ipolyon

A táji környezet mellett Szob „helyi” kínálatát sem érdemes kihagyni. Az aprócska Börzsöny Múzeum remek áttekintést és fogódzót ad a környék történetéhez. A Kálvária előtti kilátóteraszról gyönyörűen belátható a Duna Zebegénytől Esztergomig. De pazar látvány nyílik a folyóra és a szemközti hegyekre a révátkelőtől is.

20190503_104844_masolata.jpgKilátás a Kálváriáról

Szobról indul a Börzsöny leghosszabb kisvasútja, ami Nagybörzsönyig visz fel. Szobtól mindössze 5 kilométer Márianosztra, ahol a pálos kolostor, a nemrég felújított bazilika, valamint a közvetlenül a szomszédságában lévő büntetés-végrehajtási intézethez kapcsolódó börtönmúzeum és a rabtemető tartogat különleges látnivalót.

fegyintezet_palos_kolostor_06_srgb.jpgA pálos bazilika és a fegyintézet bejárata Márianosztrán. Fotó: Nagy Barbara, Török György

fegyintezet_palos_kolostor_01_srgb.jpgMárianosztra látképe a pálos bazilikával, a kolostorral és a börtönnel. Fotó: Nagy Barbara, Török György

Ezen a hétvégén még inkább megélénkül a kisváros és a környékbeli települések. Június 21. és 23. között ugyanis első alkalommal rendezik meg az Ipolyfeszt elnevezésű háromnapos fesztivált; ez az ingyenes rendezvény a térség kulturális sokszínűségét hivatott bemutatni. A programok Szob mellett hat másik, köztük két szlovákiai magyar településen zajlanak. Az Ipolyfeszt ebből következően nemcsak koncertek és az ilyenkor szokásos programok egymásutánját kínálja, mert földrajzi „lefedettségéből” adódóan lehetőség nyílik az egyes falvak megismerésére, vízitúrázásra az Ipolyon, vezetett túrára a Börzsöny nyugati gerincén, de még egy várostrom eljátszására is sor kerül.

És persze a programok sorában helyet kap a Dunai mesék című blog is: beszélgetünk a DANUrB projektről és dunakanyari vízitúráinkról. Arról, hogy kapcsolódik A Pál utcai fiúk egyik szereplője Szobhoz és egy itt élt és a magyar ipartörténetben jelentős szerepet játszó németalföldi családhoz. Meg arról is, hogy került egy norvég fiatalember a 19. század első felében Szobra, és hogy lett a dualizmuskori építkezések egyik legjelentősebb vállalkozója. Történetekről, amelyek a városhoz kötődnek.

20190503_100620_masolata.jpgA németalföldi Luczenbacher család kápolnája a szobi temetőben

A Dunakanyarban, az Ipoly mentén és a Börzsönyben tehát ezen a hétvégén – ha lehet ezt mondani – egy kicsit Szob körül forog a világ.

A bejegyzés trackback címe:

https://dunaimesek.blog.hu/api/trackback/id/tr8914900006

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása